«Μια ανθρωπότητα που δεν βρίσκει τον τρόπο να ξαναφτιάξει τον κόσμο γύρω της, βρίσκει τον τρόπο να γεράσει, και πολύ γρήγορα μάλιστα!» (O.Eλύτης)


Παρασκευή 29 Φεβρουαρίου 2008

Χαρταετός: ένα αρχαίο, αλλά πάντα νέο, παιχνίδι


Το όνομά μας είναι "Χαρταετός" και δεν το διαλέξαμε τυχαία. Ο χαρταετός στην συνείδηση όλων μας παραπέμπει στη φρεσκάδα, στην αισιόδοξη διάθεση, στη θετική αντίληψη της ζωής.
Ταυτόχρονα υποδηλώνει ότι η ανάγκη του ανθρώπου να πετάξει, να υπερβεί τις επίγειες αντιξοότητες και να νικήσει τους δαίμονες ξεπερνάει τα σύνορα και διατρέχει τον χρόνο και τους πολιτισμούς. Είναι διαχρονική, οικουμενική και παναθρώπινη.
Μέρες που είναι, μέρες που όλοι θα χαρούμε και πάλι μ' αυτό το παιχνίδι, το παλιό όσο και η αθωότητά μας, ας πούμε δυο λόγια για την ιστορία και τους συμβολισμούς του:


"Χαρταετός: Μια «μικρή» ιστορία…αιώνων!
Τα εύθραυστα «φτερά» του άνοιξαν πριν χίλια και πλέον χρόνια, ίσως και περισσότερα, στη μακρινή Ανατολή.
Οι πρωτομάστορές του εκεί, τον χρησιμοποίησαν ως μέσο για να ξορκίσουν το κακό, τις αρρώστιες, τη μοίρα. Γι’ αυτό και τον στόλιζαν με ευχές και ξόρκια, πιστεύοντας ότι η ουράνια διαδρομή του θα έφερνε το καλό στην πτώση του.
Αργότερα κάποιοι τον χρησιμοποίησαν για στρατιωτικούς και επιστημονικούς σκοπούς. Ως μέσο παρατήρησης του εχθρού, ως εργαλείο μετεωρολογικών μελετών, ως βοήθημα καταγραφής φυσικών φαινομένων (ηλεκτρισμός της ατμόσφαιρας) και ακόμη πιο μετά για αεροφωτογραφίσεις!
Στην αρχαία Ελλάδα, η πρώτη καταγραφή θέλει τον αρχιμηχανικό Αρχύτα του Τάραντος, τον 4ο αιώνα π.χ., να χρησιμοποιεί στην αεροδυναμική του τον αετό, ενώ επίσης σώζεται ελληνικό αγγείο της κλασικής εποχής που απεικονίζει μία κόρη που κρατά στα χέρια της μία μικρή λευκή σαΐτα, είδος αετού, με το νήμα της, έτοιμη να πετάξει.
Οι πιο επιδέξιοι δημιουργοί του θεωρούνται οι Κινέζοι, οι Ιάπωνες, οι Μαλλαίοι, οι Κορεάτες, οι Πολυνήσιοι.
Στη νεότερη Ελλάδα, το παιχνίδι του χαρταετού και η μαστοριά του θα γίνει γνωστό μετά από πολλά χρόνια, μετά την είσοδό του στην Ευρώπη, από τον Μάρκο Πόλο και τα πρώτα λιμάνια που θα πετάξει είναι αυτά της Χίου, της Επτανήσου, της Σύρας, των Πατρών, της Ύδρας. Θα γίνει ένα από τα δημοφιλέστερα παιχνίδια και θα συνδεθεί κάτω από άγνωστες συνθήκες με τα έθιμα της Καθαρής Δευτέρας.
Η πιο επικρατούσα άποψη θέλει το πέταγμα του την ημέρα αυτή ως πράξη συμβολική. Μια πράξη ανάτασης, χαράς και ελπίδας, προάγγελο της άνοιξης. Μια πράξη κάθαρσης και αναμέτρησης με κάτι νέο, που αγγίζει τα όρια ενός υψηλού στόχου!
«Όποιος δεν έπαιξε ποτέ του με χαρταετό, δεν κοίταξε όσο χρειάζεται ψηλά. Όποιος δεν ένιωσε την αντίσταση του μεγάλου σπάγκου, δεν εκατάλαβε τη δύναμη του αέρα. Κι όποιος δεν εφώναξε με την ευθύνη και την πρωτοβουλία του παιδιού που βλέπει να κινδυνεύει στο ψηλό μετεώρισμά του ο αετός, δεν ένιωσε τη χαρά του να τα βγάζεις πέρα μόνος σου με τη Φύση».
Με αυτά τα λόγια ο Κεφαλλονίτης λαογράφος Δημήτριος Λουκάτος δίνει μια άλλη διάσταση στο αγαπημένο για μικρούς, αλλά και μεγάλους, υπαίθριο παιχνίδι. Και εκεί ακριβώς βρίσκεται η μαγεία του: Μας κάνει να κοιτάμε πάντα ψηλά και να αγωνιζόμαστε για να φτάσουμε ακόμα ψηλότερα!"

(το κείμενο συνέταξε ο Κώστας Τσιβιλίκας)

Τετάρτη 13 Φεβρουαρίου 2008

Επιστολή για το κυκλοφοριακό

Όλοι όσοι ζούμε στην Ηλιούπολη ξέρουμε ότι το κυκλοφοριακό είναι ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα της πόλης μας. Θέλοντας να συμβάλουμε στην επίλυσή του με τρόπο εποικοδομητικό, απευθυνθήκαμε με επιστολή μας στον Δήμαρχο κ. Γ. Αναγνώστου και στους Δημοτικούς Συμβούλους όλων των Δημοτικών Παρατάξεων που εκπροσωπούνται στο Δημοτικό Συμβούλιο, προκειμένου να ενημερωθούμε κατ' αρχήν με τρόπο υπεύθυνο για το πώς η ηγεσία του Δήμου μας και οι εκπρόσωποί μας αντιμετωπίζουν το πρόβλημα αυτό.
Παραθέτουμε την επιστολή μας:


Κύριε Δήμαρχε, Κυρίες και Κύριοι μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου,
Ως πολίτες της Ηλιούπολης, αυτής της όμορφης πόλης στην οποία κατοικούμε και την οποία αγαπάμε, αισθανόμαστε την ανάγκη, αλλά και την υποχρέωση, να συνεισφέρουμε στην αντιμετώπιση διαφόρων προβλημάτων, τα περισσότερα από τα οποία είναι κοινός τόπος όλων μας. Στο πλαίσιο αυτό απευθυνόμαστε και σε σας, που έχετε την ευθύνη, αλλά και τη θεσμοθετημένη δυνατότητα παρεμβάσεων και ενεργειών γενικότερα, προς την κατεύθυνση της επίλυσης θεμάτων, τα οποία θεωρούμε μείζονα για την καθημερινότητά μας και την ποιότητα ζωής μας, προσβλέποντας σε καλόπιστη αλληλοενημέρωση και συνεργασία.
Πιστεύουμε πώς όλοι συμφωνούμε ότι μείζον πρόβλημα, μεταξύ άλλων πολύ σοβαρών προβλημάτων, είναι το κυκλοφοριακό, το οποίο βέβαια δεν είναι ζήτημα αυτοτελές, ούτε αντιμετωπίζεται ανεξάρτητα από τα λοιπά ζητήματα του πολεοδομικού επιπέδου, των οποίων αποτελεί μέρος. Αναφέρεται εδώ ξεχωριστά για να τονιστούν τα σημαντικότερα από τα επιμέρους προβλήματά του:
- Η δια μέσου της πόλης μας διέλευση οχημάτων από τα νότια προάστια προς το κέντρο της πόλης και αντιστρόφως, όχι μόνο δια της Λ. Κατεχάκη, αλλά και δια μέσου άλλων κυρίων ή/και δευτερευουσών οδών.
- Η κυκλοφορία και η στάθμευση στις πλατείες, σε σχέση με τις ήδη ανεπτυγμένες χρήσεις (Εθνικής Αντίστασης, Κανάρια κ.λ.π.), σε κεντρικές οδούς με χρήσεις εμπορίου και αναψυχής (Μ. Αντύπα στην περιοχή Σκλαβενίτη, Αρχιμήδους, Λεωφ. Ειρήνης κ.λ.π.), καθώς και στις πυκνοδομημένες περιοχές (Αγ. Κωνσταντίνος, Αγ. Μαρίνα).
- Οι τυχαίες μονοδρομήσεις και πεζοδρομήσεις με τα επακόλουθα διαδοχικά προβλήματα.
- Η μη πλήρης αξιοποίηση των υπαρχουσών παροχών (όπως το Πάρκο της Κυκλοφοριακής Αγωγής και η τοπική δημοτική συγκοινωνία).
Σε σχέση με την αντιμετώπιση των προβλημάτων του κυκλοφοριακού, έχουμε υπ' όψη μας ορισμένες προοπτικές που υπάρχουν και παρακαλούμε να μας ενημερώσετε σχετικά.
1. Είναι, κατά τη γνώμη σας, η υπάρχουσα και ψηφισμένη από το προηγούμενο δημοτικό συμβούλιο κυκλοφοριακή μελέτη της πόλης ικανοποιητική, ώστε να προωθηθεί για υλοποίηση; Αν ναι, ποια είναι τα προγραμματιζόμενα βήματα προς την κατεύθυνση αυτή (χρονοδιάγραμμα κ.λ.π.); Αν όχι, ποιες θα είναι οι σχετικές ενέργειές σας;
2. Είναι γνωστό, ότι για την πλατεία Εθνικής Αντίστασης έχει γίνει πανελλήνιος αρχιτεκτονικός διαγωνισμός και η διαδικασία έχει ολοκληρωθεί. Δώστε μας στοιχεία για την προοπτική υλοποίησης τής επιλεγείσας μελέτης ή για τυχόν εναλλακτική προοπτική.
3. Ενημερώστε μας για την πρόοδο / προοπτική της περιφερειακής οδού Υμηττού.
4. Πιστεύετε ότι πρέπει και μπορούν να αντιμετωπισθούν τα λοιπά θέματα που έχουν
ήδη αναφερθεί;
Με τη βεβαιότητα ότι πιστεύετε και εσείς στην αρχή του ενημερωμένου ενεργού πολίτη, θα περιμένουμε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τις απαντήσεις, αλλά και τις θέσεις και προτάσεις σας, οι οποίες θα μας βοηθήσουν να αποκτήσουμε πληρέστερη γνώση των προβλημάτων και να διαμορφώσουμε εμπεριστατωμένη, κατά το δυνατό, άποψη, ώστε να συνδράμουμε και εμείς, ανάλογα με τις δυνάμεις μας, στην αντιμετώπισή τους.



Με εκτίμηση
Τα μέλη της Κίνησης Πολιτών
«ΧΑΡΤΑΕΤΟΣ»

Δευτέρα 11 Φεβρουαρίου 2008

Κοπή βασιλόπιτας

Οι φίλοι ήταν πολλοί, η ατμόσφαιρα ζεστή,
η μουσική μάς παρέσυρε στους δρόμους της
και οι πίτες -πέντε στον αριθμό, για να φτάσουν
για όλους- φτιαγμένες από τα χεράκια μας
και με την "καλλιτεχνική επιμέλεια"
των φιλενάδων-μελών που τις προσέφεραν
(διακρίνονται τα "κεντήματα" στην φωτό). Όσο για τους πέντε τυχερούς του φλουριού, κέρδισαν από έναν χαρταετό για να στείλουν την ευχή τους στον ουρανό!


Ήταν ένα όμορφο μεσημέρι Κυριακής που μαζευτήκαμε, 80 περίπου μέλη και φίλοι του Χαρταετού, φάγαμε, ήπιαμε, τραγουδήσαμε, γελάσαμε, συζητήσαμε και κόψαμε για γούρι την πίτα της νεοσύστατης ομάδας μας. Περάσαμε όμορφα και πιστεύουμε ότι γρήγορα θα ξανασυναντηθούμε.


Σας παραθέτουμε τον σύντομο χαιρετισμό με τον οποίο άνοιξε την γιορτή μας η φίλη-μέλος του "Χαρταετού", Ξένια Φωτοπούλου.


Φίλες και φίλοι,
Με μεγάλη χαρά, εμείς, τα μέλη της κίνησης "χΑΡΤαετός", σας υποδεχόμαστε και σας καλωσορίζουμε στη σημερινή μας συγκέντρωση. Η συγκέντρωση αυτή είναι πριν απ' όλα μια συνάντηση γνωριμίας για μας και τους δικούς μας, δηλαδή τις οικογένειές μας και τους φίλους μας. Η χρονική περίοδος μέσα στην οποία πραγματοποιείται, μας οδήγησε στο να τη συνδυάσουμε με την κοπή της βασιλόπιτας, που αρχικά σχεδιάζαμε να γίνει εντελώς μεταξύ μας και που σήμερα θα γίνει για όλους μας. Για την πραγματοποίηση της σημερινής εκδήλωσης - της σημερινής γιορτής, θα μπορούσαμε να πούμε, εργάστηκε με ενθουσιασμό μια ομάδα από μας, που ανάμεσα στα άλλα, προσπάθησε να αναδείξει μερικά από τα στοιχεία που πιστεύουμε ότι χαρακτηρίζουν την κίνησή μας -τη ζωντάνια, τις φρέσκιες ιδέες, τη χαρούμενη διάθεση…

Τι είναι ο χΑΡΤαετός, λίγο ή πολύ γνωρίζετε οι περισσότεροι. Είναι μια κίνηση προβληματισμού, επικοινωνίας και παρέμβασης πολιτών της Ηλιούπολης, με 21 ιδρυτικά μέλη και 24 μέλη σήμερα. Παρουσιάστηκε με μια ιδρυτική διακήρυξη στις 13 Δεκεμβρίου του 2007 στο διαδίκτυο και στην ηλεκτρονική εφημερίδα της πόλης μας και αμέσως προκάλεσε την προσοχή, το ενδιαφέρον και ποικίλες αντιδράσεις.
Δε θα σας κουράσουμε σήμερα με ιδιαίτερες αναφορές σ' αυτά, επιτρέψτε μας όμως να πούμε δυο λόγια για το χΑΡΤαετό, από τη μια μεριά για όσους δε γνωρίζουν ποιοι είμαστε, όχι ο καθένας χωριστά αλλά όλοι μαζί -και από την άλλη για εκείνους που θα ήθελαν να έχουν μια συνοπτική εικόνα των όσων ήδη έχουν ακούσει ή διαβάσει για μας.
Είμαστε πολίτες, που θέλουν να λειτουργούν ως πολιτικά όντα, χωρίς κομματικές, παραταξιακές ή άλλες εξαρτήσεις. Μας ενώνει η αγωνία για όσα συμβαίνουν παντού γύρω μας, η διάθεση για συμμετοχή και δράση σε ό,τι αφορά στη ζωή, σήμερα και αύριο, η ελπίδα ότι οι προσπάθειές μας δε θα μείνουν χωρίς αποτέλεσμα -μας ενώνει τελικά η πεποίθησή μας ότι η ευαισθητοποίηση, η ενεργοποίηση, η παρέμβαση και δράση του καθένα μας και όλων μαζί, είναι ό μόνος τρόπος για να αντιμετωπίσουμε, βελτιώνοντας κατά το δυνατό, το δύσκολο σήμερα και να προετοιμάσουμε δημιουργικά ένα καλύτερο αύριο. Να το πούμε με δυό λόγια: Επιθυμούμε συνειδητά να είμαστε ενεργοί πολίτες και πιστεύουμε ότι ενεργός πολίτης δεν είναι αυτός που απαιτεί και περιμένει, αλλά αυτός που προτείνει, διεκδικεί και συνεισφέρει.

Θα θέλαμε να σας ευχαριστήσουμε θερμά για την παρουσία σας σήμερα εδώ, να σας ευχαριστήσουμε για το ότι διαθέσατε το μεσημέρι αυτής της Κυριακής για να γνωριστείτε και να γιορτάσετε μαζί μας. Ας είναι αυτή η πρώτη από πολλές και δημιουργικές συναντήσεις. Σας ευχόμαστε καλή χρονιά, με υγεία και ευτυχία και ελπίζουμε να περάσουμε όλοι μας ευχάριστα τις επόμενες ώρες.

Σας ευχαριστώ πολύ.