«Μια ανθρωπότητα που δεν βρίσκει τον τρόπο να ξαναφτιάξει τον κόσμο γύρω της, βρίσκει τον τρόπο να γεράσει, και πολύ γρήγορα μάλιστα!» (O.Eλύτης)


Πέμπτη, 1 Μαΐου 2008

Μάιος, αυτός ο παράδοξος μήνας!Μάιος! Ο μήνας που κατά την λαϊκή παράδοση θέλει την Άνοιξη να νικά το Χειμώνα και η Ζωή το Θάνατο. Ο μήνας που σε παγκόσμια κλίμακα έχει συνδεθεί με τους κοινωνικούς αγώνες και με οδυνηρές μνήμες. Αλλά και με όνειρα, με αιτήματα και οράματα. Ανικανοποίητα κατά το πλείστον.
Μάιος! Ο μήνας που η καταγραφή του χρόνου τον θέλει σαν το μήνα της χαρμολύπης. Αντάμα, χαρά και λύπη! Θάνατος και Ανάσταση! Μήνας- επιβεβαίωση της πιο κλασσικής παραδοχής ότι, η ζωή είναι εδώ! Με ό,τι αυτό συνεπάγεται…
Πρωτομαγιά!
Η παράδοση τη θέλει αγγελιοφόρο χαράς, η ζωή όμως την κατατάσσει αλλού…
Σικάγο, Σαλονίκη, Αθήνα, Παρίσι, Πράγα…
Ένα «παιχνίδι», μια αναμέτρηση, στα όρια της ύπαρξης! Γιατί η ζωή είναι εδώ και «για να γυρίσει ο ήλιος, θέλει δουλειά πολλή!»
Προφητικός ο ποιητής, αλλά και απολογητής ενός ματωμένου αιώνα…
Με τα γεγονότα να τον σημαδεύουν! Σ’ αυτή τη διαρκή διαπάλη για μια άλλη ζωή. Πιο δίκαιη για τον άνθρωπο…
Ένα διαρκές αίτημα που θα μείνει μετέωρο στο χρόνο, σα στοίχημα χωρίς αποτέλεσμα, για να μη χάσει η ίδια η ζωή, τη φορά της κίνησης της, στην εξέλιξη της…
Από τις ματωμένες κινητοποιήσεις των εργατών,το 1886 στο Σικάγο, στη Σαλονίκη, του 36, του 1963 και του 1968 με τις « εν ψυχρώ» δολοφονίες, του εργάτη Τάσου Δούση και των βουλευτών της Αριστεράς, Γρηγόρη Λαμπράκη και Γιώργη Τσαρουχά, ως το περίεργο «τροχαίο» της Βουλιαγμένης, με θύμα τον ήρωα, Αλέξανδρο Παναγούλη, το 1976, ο μήνας Μάιος, θα επανέρχεται με τις ίδιες εναλλαγές, ως επιβεβαίωση, ή ως διάψευση…
Όμοια, όπως αυτή, της χρονιάς, του 68, στο Παρίσι, που η φαντασία θα κατελάμβανε τη θέση της εξουσίας, ο κόσμος θα άλλαζε και κάθε «απαγορεύεται», θα ήταν απαγορευμένο! Όνειρα!
Όπως αυτά, που την ίδια χρονιά γκρεμίζονταν μπροστά στις κάνες των σοβιετικών τανκς στην Πράγα, «στο όνομα της διαφύλαξης των αρχών μιας προφητείας χωρίς αρχές».
Ποιος όμως είναι έτοιμος να ασελγήσει στην προφητεία του ποιητή;
«…Κάποτε, τα όνειρα θα πάρουν εκδίκηση!»
Καλή Πρωτομαγιά!

Δεν υπάρχουν σχόλια: