«Μια ανθρωπότητα που δεν βρίσκει τον τρόπο να ξαναφτιάξει τον κόσμο γύρω της, βρίσκει τον τρόπο να γεράσει, και πολύ γρήγορα μάλιστα!» (O.Eλύτης)


Σάββατο 10 Ιανουαρίου 2009

Αναδρομική έκθεση του μέτρ της ακουαρέλλας και όχι μόνο...ΙΩΣΗΦ ΧΑΤΖΗΠΑΥΛΗ.


«Έως… και μετρ της ακουαρέλλας!» του έγραψε ένας μεγάλος, σπουδαίος Έλληνας ζωγράφος και ακαδημαϊκός, βλέποντας το έργο του και στο μικρό βιβλίο εντυπώσεων, εκεί στην άκρη του μικρού εκθεσιακού χώρου, άφησε τις χειρόγραφες σκέψεις του, με την υπογραφή του. Είναι σπάνιο, οι ομότεχνοι στην εικαστική δημιουργία, να επαινεί ο ένας τον άλλον για το έργο του. Πόσο μάλλον σε μια εποχή, όπως η σημερινή. Στην περίπτωση όμως αυτή, μιλάμε για δυο ξεχωριστές προσωπικότητες της Τέχνης. Δυο ξεχωριστούς ανθρώπους, με ήθος και συνέπεια.

Ο μεν ένας είναι ο Παναγιώτης Τέτσης και ο άλλος, ο Ιωσήφ Χατζηπαυλής. Με έργο βαρύ και μεγάλο και οι δυο, σε μια διαδρομή ζωής, γεμάτη χρώμα και φώς.

Ο Ιωσήφ Χατζηπαυλής, που δέχτηκε τον έπαινο και τα φιλόφρονα λόγια, του σπουδαίου Έλληνα ζωγράφου, ποτέ του δε μίλησε για αυτή τη στιγμή. Έκρυψε το μικρό βιβλίο με τις εντυπώσεις και χρόνια αργότερα, το έδειξε σε στενούς του φίλους. Κάποιους «Χαρταετούς». Αυτοί τον « πρόδωσαν» και σήμερα, με την ευκαιρία της έκθεσης του, στο Μουσείο Εθνικής Αντίστασης της Ηλιούπολης, φέρνουν αυτή την αλήθεια, μπροστά σας!

Γιατί, ο Ιωσήφ ποτέ δεν μίλησε για το εαυτό του, ούτε και διεκδίκησε περισσότερο χώρο από αυτόν που καταλαμβάνει το έργο του! Και στη στέρφα εποχή του σήμερα, στην πλήρη αποχαύνωση, είναι «ευχής έργον», να παρουσιάζονται μεγάλων δημιουργών αναδρομικές εκθέσεις.

Τα μέλη του «Χαρταετού» χαιρετίζουν την πρωτοβουλία και αποδίδουν το δικό τους έπαινο κατά τον προσήκοντα τρόπο και τάξη στους μετέχοντες.

ΙΩΣΗΦ ΧΑΤΖΗΠΑΥΛΗΣ

Ο «μετρ της ακουαρέλλας λοιπόν», είναι εδώ! Όπως και το έργο του σε μια αναδρομή.

Ο Ιωσήφ Χατζηπαυλής, ζωγράφος, σκηνογράφος, αγιογράφος, άρχισε τη μαθητεία του το 1956 στο εργαστήρι του Γιώργου Βακιρτζή, στο «αφισάζ» των κινηματογράφων. Το 1961 ξεκίνησε τις σπουδές του στο Αθηναϊκό Τεχνολογικό Ινστιτούτο, με διευθυντή σπουδών τον Ευάγγελο Παπανούτσο και δασκάλους τον Σπύρο Βασιλείου, τον Γιάννη Τσαρούχη, τον Γιώργο Πολυκανδριώτη και τον χαράκτη Τάσσο. Από τις πρώτες μέρες της φοίτησής του, έγινε βοηθός του Σπύρου Βασιλείου, με τον οποίο συνεργάστηκε στη συνέχεια για τα σκηνικά και τα κοστούμια πολλών θεατρικών έργων αλλά και για την αγιογράφηση ιερών ναών.

Στην πολύχρονη καλλιτεχνική πορεία του έχει συνεργαστεί με πολλούς θιάσους και σημαντικούς ανθρώπους του θεάτρου. Το 1983 & 1984 φιλοτέχνησε τα σκηνικά για τη «Μήδεια» που ανέβασε ο ιαπωνικός θίασος ΤΟΧΟ, στο Θέατρο του Λυκαβηττού και στο Ηρώδειο. Έχει διδάξει στο Θεατρικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Αθηνών και σε σεμινάρια Θεατροπαιδείας, επιδοτούμενα από το Υπουργείο Πολιτισμού και την Ε.Ο.Κ. Από το 1990 φιλοτεχνεί το εξώφυλλο του Αθηναϊκού Ημερολογίου του εκδότη Στρατή Φιλιππότη. Από το 1982 έχει κάνει δέκα ατομικές εκθέσεις και έχει λάβει μέρος σε έντεκα ομαδικές.

Εγκαίνια έκθεσης, Δευτέρα, 12 Ιανουαρίου 2009, στις 18.30.

Η έκθεση θα λειτουργεί καθημερινά από τις 18.00 έως τις 21.30, έως την Κυριακή, 25 Ιανουαρίου 2009.

Πληροφορίες: 210 9920393 & 9940699

Μουσείο Εθνικής Αντίστασης, Σοφοκλή Βενιζέλου & Μαρίνου Αντύπα, Ηλιούπολη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: